fbpx

Het is altijd een beetje spannend om een fotoalbum te maken bij een (voor mij) nieuwe leverancier. Hoe werkt de software om het boek vorm te geven? Hoe snel wordt het boek geleverd? En het belangrijkste, wat is de kwaliteit van het fotoalbum? In deze review neem ik jullie mee in het beantwoorden van deze vragen.

De software

Met de Saal Digitaal Design Software kan je eenvoudig alle producten vormgeven en bestellen. Wanneer je de software opstart, kom je allereerst in de overzicht terecht waarin alle mogelijke producten staan van Saal Digitaal. In het overzicht van de fotoboeken kan je kiezen voor vier soorten fotoboeken kiezen: fotoboek, fotoboek XT (extra dik), softcover fotoboek en een spiraal fotoalbum.

Ontwerpen

Het vormgeven van een fotoalbum vind ik bijna net zo leuk als het fotograferen zelf. Ik vind het belangrijk dat er iets met de gemaakte foto’s gedaan wordt. Het is zonde als waardevolle herinneringen verdwijnen in het digitale archief.

Het gebruik van standaard software van de leverancier heeft zowel voordelen als nadelen. Een groot voordeel is dat je in staat bent snel en eenvoudig een fotoboek vorm te geven. Het nadeel is dat je “vast” zit aan de beperkingen van het programma. Wil je vrijheid, dan zal je zelf andere software moeten aanschaffen.

Voor deze review heb ik daarom de gratis software van Saal Digitaal gebruikt. Wanneer je de software hebt opgestart, wordt je stap voor stap geholpen door de mogelijke keuzes die je dient te maken voordat je kan beginnen met vormgeven. Ik heb gekozen voor een fotoboek met een harde kaft, maar niet met extra dikke pagina’s. Als laatste stap bepaal je onder andere de cover, binnenkant en aantal pagina’s. Overigens zijn alle keuze achteraf nog te veranderen, maar dat kan invloed hebben op je ontwerp.

De software geeft de mogelijkheid om een assistent te gebruiken bij het vormgeven, maar deze heb ik niet gebruikt. Ik houd ervan om binnen de mogelijkheden van de standaard software mijn eigen creativiteit te gebruiken. Het was soms  even zoeken, maar over het algemeen zijn alle mogelijkheden netjes links en rechts weergegeven. Ik ben niet helemaal tevreden met de meegeleverde layouts, maar gelukkig zijn deze layouts eenvoudig naar eigen wens aan te passen.

Bestellen en levering

Als het fotoboek eenmaal klaar is, is het bestellen een fluitje van een cent. Daarna is het afwachten totdat het boek binnenkomt. Gezien het feit dat het de eerste bestelling is bij deze leverancier, is het ook de vraag: “Hoe komt het boek binnen?”. Een kartonnen verpakking lag uiteindelijk op de mat achter de deur.

 

De eerste indruk

Het boek wordt geleverd in een stevige verpakking van karton en is beschermd met een plastic hoes en daarom heen een zachte bescherming tegen krassen en deuken. Hierdoor is het boek netjes en zonder beschadigingen binnengekomen.

Toen ik het boek uit de verpakking had gehaald, viel mij gelijk op dat de tenen van de geportretteerde om de rand van het boek terecht waren gekomen. Eerlijkheidshalve had ik dit vooraf al kunnen weten, want in de software staat er netjes een kader die dit aangeeft. Volgende keer even goed opletten dus!

 

Omslagblad

Wanneer je het fotoboek opent, valt het gelijk op dat de linker pagina van de eerste spread (dubbele pagina) aan de binnenkant van het kaft is bevestigd. Het is jammer dat er geen omslagblad in dit fotoalbum te zitten, iets wat ik niet gewend ben. Normaal gesproken open je een fotoalbum en zijn de eerste twee pagina’s (binnenkant kaft) zwart of een andere kleur. Dit geeft een wat mooiere cq. luxere uitstraling. Het ontbreken ervan kan je oplossen de linker pagina van de eerste spread één kleur te geven. Hierdoor verlies je alleen één pagina waarvoor je wel betaald.

 

Kwaliteit

Over de afdrukkwaliteit kan ik kort zijn, deze is gewoon goed! Ik heb gekozen voor mat fotopapier, omdat ik dat persoonlijk mooier vind dan glanzende pagina’s. De scherpte, kleuren en contrasten zijn zoals je van een goed fotoalbum mag verwachten. De foto’s komen overeen met mijn nabewerking, dus ze zijn één op één afgedrukt zoals ze zijn aangeleverd. Iets wat voor mij als fotograaf een absolute voorwaarde is, want ik wil niet dat er nog enige vorm van nabewerking wordt toegepast door een leverancier.

 

Conclusie

De fotoboeken van Saal Digitaal zijn kwalitatief goede en mooie boeken. Het enige echte minpuntje is het ontbreken van een omslagblad. Wanneer Saal Digitaal haar fotoboeken in de toekomst gaat voorzien van een omslagblad, dan hebben ze echt een heel mooie product in het assortiment. Mijn vaste leverancier beschikt standaard wel over zo’n omslagblad, maar is net een stukje prijziger. Mocht je een omslagblad niet belangrijk vinden, dan zijn deze boeken een echte aanrader!

Het album:

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.