Het is vrijdag de 13e (december 2019) als ik onderweg ben naar een seminar van mijn album leverancier Konpoli. In het Carlton President hotel te Utrecht werd ik ontvangen met een kopje koffie en kon ik gelijk alle producten van Konpoli bewonderen. Daarna waren er een drietal lezingen, waarna de middag werd afgesloten met een borrel en een snack.

Het was een bijzonder leuke seminar met stuk voor stuk interessante lezingen van fotografen Marieke Zwartscholten en Linda Bouritius, maar ook een indrukwekkende lezing van storyteller Janke Verhagen. De thema’s die gingen over “vergelijken”, “kiezen”, “momenten” en “verbinden”.

Door deze lezingen hebben zij mij wel aan het denken gezet. Ook de gesprekken die ik daarna had met collega fotografen, hebben daaraan bijgedragen.  Zonder al te diep op hun lezingen en gesprekken in te gaan, heb ik mijn gedachten hieronder proberen te verwoorden.

Vergelijken

Doordat ik op Social Media veel connecties heb, zie ik veel mooie beelden voorbij komen. Dit wordt versterkt, omdat ik als fotograaf ook collega fotografen, hobby fotografen, modellen en klanten tussen mijn contacten heb. Ik loop dus het risico om continu bezig te zijn met het vergelijken van beelden van mijzelf met die van anderen. Ik heb geleerd om mij daar niet door te laten leiden. Dit kan je erg ongelukkig maken namelijk. Ik heb ervaren om bij mijzelf te blijven, mijn eigen gevoel te volgen.

Kiezen

In de periode dat ik nog zoekende was met C’est la Vie Photographie, vergeleek ik mijn fotografie regelmatig met die van anderen. Soms maakte mij dat onzeker, maar het heeft mij vooral geïnspireerd. Het heeft ervoor gezorgd dat ik één belangrijke keuze heb gemaakt: ik ben mij gaan specialiseren in lifestyle reportages. Door vrijwel helemaal te stoppen met studiofotografie, kon ik mijn aandacht volledig richten op deze specialisatie. En achter die keuze sta ik nog steeds, want deze vorm van fotografie inspireert en motiveert. Het geeft mij de creatieve prikkel om tot mijn beelden te komen.

Momenten

Mijn keuze om vrijwel helemaal te stoppen met studiofotografie kwam doordat ik hierbij iets miste. In een studio kan je prachtige belichtingen maken, maar het mooie aan lifestyle fotografie is dat je de omgeving kan betrekken in de reportage. Het wordt een onderdeel van het verhaal. Daarnaast probeer ik mensen niet te veel te laten poseren. Zijn we in een mooi park, dan vraag ik je rond te lopen en te kijken. Koop lekker een ijsje of een drankje en ga daarmee lekker op een bakje zitten. Op zo’n manier ontstaan er momenten waarop jij je eigenlijk niet meer bewust bent van de camera. Op zo’n moment kan ik jou spontaan en zoals je bent fotograferen. “Kijk, dat ben ik!” hoor ik klanten regelmatig zeggen bij het zien van de foto’s.

Het zien van de momenten is bij bruidsreportages extra belangrijk. Ik let niet alleen op de vaste momenten die je in elke reportage terug ziet, maar juist ook op de momenten die daar omheen gebeuren. Tijdens de eerste bruiloften die ik fotografeerde was ik erg gefocust om alle momenten ook vast te leggen, maar het is een illusie om dat voor elkaar te krijgen. Inmiddels heb ik dat ook kunnen loslaten. Nu leg ik liever één moment goed vast, dan twee maar half.

Verbinden

Ik ben van nature een open persoon, waardoor ik makkelijk contact maak. Tijdens een reportage klets ik graag met je en luister ik naar jouw verhaal. Op die manier ontstaat er een persoonlijk contact tussen jou en mij. Dit contact vind ik belangrijk om het maximale uit een reportage te halen.

Een reportage maak ik namelijk niet alleen, dat doen wij samen. Ik vind interactie, meedenken en samen overleggen vanzelfsprekend. Ook laat ik tussendoor regelmatig wat zien. Op die manier krijg je al een gevoel bij het resultaat. Mijn ervaring is dat jij je dan meer op je gemak voelt en dat we tijdens de shoot kunnen werken aan het gewenste resultaat.

Een zichtbare verbinding met je partner, gezin, etc is ook een belangrijke kenmerk van mijn reportages. De mooiste foto’s ontstaan als je juist niet in de camera kijkt. Wandel een stukje hand in hand en geniet van de omgeving. Kijk elkaar aan en geef elkaar een kus. Klets met elkaar of breng de ander aan het lachen.

Deze verbinding zie ik graag terug mijn foto’s. Dit maakt jullie verhaal!

 

Al met al was het een inspirerende seminar!

Jurgen

Heb je naar aanleiding van de blog vragen?

Bel ons op 06-81399841 of stuur een e-mail: info@cestlaviephotographie.nl!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
× Ik heb een vraag: