Zwangerschapsfotoshoot op het Almeerderstrand tijdens het gouden uurtje

Het gouden uurtje

Als je vaker fotografeert, dan zal je ervaren dat het licht overdag soms veel te hard is. Wanneer de zon hoog staat, kan je te maken krijgen met het verschil tussen hoge contrasten en diepe schaduwen. Je zult vast hebben ervaren dat je eerder of later op de dag veel mooier licht hebt. Zeker tijdens het gouden uurtje, maar hoe komt dat?

Het is misschien wel het meest magische moment van de dag, het gouden uurtje. Tenminste als het een heldere dag is, want voor dit uurtje is de zon wel een vereiste. De zon geeft kort na zonsopgang of voor zonsondergang namelijk een betoverende gloed over het landschap. De zon staat dan aan de horizon en legt een langere afstand af. Dit zorgt voor meer rood en het licht is dan zachter.

Oostvaardersplassen het gouden uurtje

De Oostvaardersplassen in de winter vlak na zonsopgang

Toch is de naam gouden uurtje een beetje misleidend, want het licht is soms maar enkele minuten op zijn mooist. Zorg dus dat je er op tijd bent en maak alvast een paar proef opnamen. Zo kan je de compositie en camera-instelling al goed zetten en kan je optimaal gebruik maken van het magische moment.

Instellingen

Wanneer je niet in RAW fotografeert, dan zal je van tevoren een aantal dingen moeten instellen. Allereerst is de witbalans: deze moet ingesteld worden op een hogere Kelvin waarde. Op de meeste camera’s kan je dit instellen met een programma als “bewolkt”.

Ook de belichting is belangrijk. Je wilt natuurlijk de gouden sfeer vangen in je foto’s. Maak de foto’s dus niet de licht of te donker. Je wilt natuurlijk zoveel mogelijk details zien in zowel de lichte als de donkere delen van de foto. Door in RAW te fotograferen kan je achteraf meer in aanpassen en de juiste belichting kiezen.

oostvaardersplassen zonsondergang bronst

De Oostvaardersplassen vlak voor zonsondergang

Het blauwe uurtje

Dit uurtje is het moment ’s ochtends vlak voor de zonsopkomt en ’s avonds net na de zonsondergang. Ook hier is de naam een beetje misleidend, want het mooiste moment is vaak maar een minuut of 10 à 20. Zelf vind ik dit uurtje erg geschikt voor het fotograferen van gebouwen en steden. Op het juiste moment heb je dan een mooie blauwe lucht en prachtig verlichte gebouwen.

Gebruik een statief

Voor dit moment is het gebruik van een camera die je zelf kan instellen een vereiste. Doordat je met weinig licht fotografeert, werk je met langere sluitertijden. Dan wordt uit de hand fotograferen lastig, want je hebt al snel te maken met bewegingsonscherpte. Je kan ervoor kiezen om dit te compenseren door de ISO-waarde te verhogen, maar daarmee introduceer je al snel ruis in de donkere gedeeltes van de foto. Het advies is daarom om de ISO-waarden zo laag mogelijk te houden.

Een lifestyle fotoshoot

Wij maken voor een lifestyle fotoshoot ook graag gebruik van het gouden uurtje. Zo heeft Marieke onlangs een zwangerschapsreportage gemaakt tijdens het gouden uurtje. Met zwangere Valerie en haar man Dave zijn ze naar het Almeerderstrand te Almere gegaan. Daar zagen ze tijdens de fotoshoot de zon langzaam ondergaan.

 

gouden uurtje golden hour lifestyle fotoshoot

Dave en Valerie tijdens de zwangerschapsfotoshoot.

Meer weten?

Zoom heeft een uitgebreid artikel geschreven over het gouden uurtje: “Haal alles uit het gouden uur …“.
Ook op de website van Camernu.nl vind je een interessant artikel: “Over het warme licht van de lente …

Heb je naar aanleiding van de blog vragen?

Bel ons op 06-30585511 of stuur een e-mail: info@cestlaviephotographie.nl!

Copy Protected by Chetan's WP-Copyprotect.
× Ik heb een vraag: