De Leukste aangelijnde hond van Almere
De telefoon gaat, een onbekend nummer … “Met Amy Zeeman van Staatsbosbeheer”.
Amy is Senior Boswachter Publiek bij Staatsbosbeheer Almere en de drijvende kracht achter de winactie ‘De Leukste aangelijnde hond van Almere’. Deze actie is een onderdeel van de campagne ‘Kraamkamer van Moeder Natuur’. Hiervoor was ze opzoek naar sponsoren. In die zoektocht kwam ze Je Viervoeter op de Foto tegen en belde ze mij op. Na de uitleg van Amy was mijn beslissing snel genomen: “Ja, ik sponsor deze actie heel graag!”
Ze stelde voor om samen een Reels voor haar Instagram (@boswachteramy) op te nemen. Ze wilde mij introduceren als sponsor van de actie. Ik gaf meteen een tip voor het maken van leuke foto’s voor deze winactie. Enthousiast door dit onverwachte contact vroeg ik haar: “Mag ik jou dan interviewen voor een blog op mijn website?”
We zaten buiten in de zon voor het Buitencentrum Almeerderhout op de Kemphaan. Ik sprak met Amy over haar werk als boswachter, de kwetsbaarheid van de natuur en de link met honden en hun baasjes.
Het interview
Als boswachter publiek is Amy verantwoordelijk voor alles wat te maken heeft met recreatie, educatie, communicatie en participatie in de Staatsbosbeheer natuurgebieden in Almere. Amy’s werkdag is nooit standaard; ze geniet van de diversiteit en de kans om mensen bij de natuur te betrekken.
“Het is magisch om mensen iets te laten zien in de natuur dat hun hele belevingswereld verandert. Daarom ben ik ooit boswachter geworden”.
De uitdagingen van een boswachter Publiek
Als Senior Boswachter Publiek heeft Amy te maken met verschillende uitdagingen, vooral op het gebied van recreatie en omgevingsmanagement. Ze werkt nauw samen met partijen uit de omgeving om ervoor te zorgen dat de recreatievoorzieningen van hoge kwaliteit zijn en dat mensen kunnen genieten van de natuur. Amy benadrukt dat stadsnatuur in Almere veel interactie met bewoners en bezoekers vereist.
“Ik ben het gezicht van het gebied. Dat betekent ook dat als er iets misgaat of als er mensen klagen of iets vinden van bijvoorbeeld onze werkzaamheden, dat ik dit dan ook als eerst hoor. Maar dat maakt mijn werk erg uitdagend.”
Amy vertelt dat zij altijd verbaasde reacties krijgt als zij ergens binnenstapt. Men heeft toch over het algemeen een beeld dat boswachter een mannenberoep is.
“De meesten hebben gewoon een beeld van een man en die zit op zijn trekker, of is met de zaag bezig of met de blesverf om bomen stippen te geven of die schrijft boetes uit. Maar ik vind het ook belangrijk om actiever te zijn op social media en heel laagdrempelig bereikbaar te zijn voor de omgeving. En ja dat mag ik gewoon mijn werk noemen.”
Honden in de natuurgebieden
Loslopende honden hebben een grote impact op de natuur, vooral tijdens het broedseizoen, legt Amy uit. Reeën zijn super stressgevoelig, en een loslopende hond kan veel schade aanrichten. Vanuit de boa’s (bijzondere opsporing ambtenaren), de boswachters ecologie en de faunabeheerders hoort ze veel verhalen over het effect op de natuur.
“Dat er weer zoveel reeën zijn aangereden omdat ze opgejaagd worden of dat ze in een raster vastzitten omdat ze wegrennen omdat er een hond achteraan zit. Of vogels die niet uit het ei komen omdat de moeder elke keer wegvliegt omdat er mensen of honden in de buurt komen.”
Zelf is Amy niet alle uren van haar werkweek buiten in de natuur. Maar de momenten dat ze rondloopt of rondrijdt heeft zij ook wel ervaringen met eigenaren van loslopende honden in de gebieden waar dit niet mag.
“De een reageert heel goed en zegt ik wist het niet en die lijnt meteen zijn hond aan. En de ander komt met excuses, van ja dat doet hij toch helemaal nooit. Dat is een zo welbekend excuus, nee mijn hond doet zulke dingen niet. Maar ook een reekalf kan zich in het hoge gras verstoppen of onder struiken en een nieuwsgierige hond kan er snuffelen en daardoor dat het kalf verstoten kan worden door zijn moeder. Het is daarom zo belangrijk om je aan de toegangsregels te houden.”
Positieve interacties en acties
Ondanks de uitdagingen gelooft Amy sterk in het positieve benaderen van mensen in plaats van meteen boetes uit te delen. Ze vertelt over de ‘Hond aan de Lijn’ actie, waarbij hondenbezitters die zich aan de regels houden, worden beloond met hondenkoekjes en de kans om mee te doen aan de ‘Leukste Aangelijnde Hond van Almere’ wedstrijd.
Deze actie doet Staatsbosbeheer Almere nu al voor het 4e jaar en men merkt dat er steeds meer mensen zijn die aan deze winactie meedoen. Voor de winactie van dit jaar was Amy op zoek naar ander soort prijzen. Een van de andere gebieden van Staatsbosbeheer had een aantal jaren geleden voor de winnaar van de eerste prijs een fotoshoot van zijn/haar hond. Dat heeft daar tot ontzettend veel deelnemers geleid. Dat leek Amy ook wel een leuk idee om dit jaar in Almere als prijs weg te kunnen geven.
Bescherm de natuur, houd je hond aan de lijn
Amy benadrukt dat het altijd van belang is om honden aan te lijnen, maar vooral nu tijdens het broedseizoen. De natuur is extra kwetsbaar in deze periode. Ze roept hondenbezitters op om zich aan de toegangsregels te houden en de natuur te respecteren.
Waarom Je Viervoeter op de Foto?
Amy koos ‘Je Viervoeter op de Foto’ voor de winactie, omdat ze onder de indruk was van de natuurlijke en ongedwongen stijl van de foto’s.
“Het zou natuurlijk gek zijn als je als natuurorganisatie voor een fotograaf kiest die de foto’s in een studio maakt.”
Ze hoopt dat deze actie mensen bewust maakt van het belang van het aanlijnen van honden in de natuur.
Fotograferen in losloopgebieden
Voor de fotoshoots van honden kies ik bewust voor losloopgebieden. Dat geeft mij de mogelijkheid om gave actiefoto’s te maken, maar ook mooie portretten zonder halsband of tuigje. Voor honden die niet los kunnen, heb ik speciale fotografielijnen. Die zijn achteraf makkelijk weg te werken in de foto.
Bij hondenfotografie vind ik het erg belangrijk om rekening te houden met de natuur. Ik wil geen schade aan de natuur brengen en attendeer de eigenaar van een hond op het feit dat ook de hond op het pad moet blijven.
Duurzaam ondernemen
De afgelopen jaren hebben wij een deel van onze omzet gebruikt om bomen te planten via Treesforall.nl. Zowel in projecten in Nederland, als in projecten in het buitenland. Door dit contact met Amy hebben wij besloten dat een deel van die bijdrage naar Staatsbosbeheer Almere gaat. Dit komt dan ten goede aan het natuurbehoud en recreatie in de stadsbossen van Almere en omgeving.
Wil je Amy volgen?
- Blogs van o.a. Amy Zeemman
- Volg Amy of Instagram
- Of op Facebook
En volg je mij al?

Behind the scenes: de opname van de Reels

Buitencentrum Almeerderhout